Debat en línia sobre els sistemes de reconeixement facial i la incertesa en relació a la fiabilitat dels seus resultats, així com els dubtes ètics que genera en alguns dels seus àmbits d’aplicació. Celebrat el 17 de novembre de 2021 i organitzat pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), en el marc del cicle #DebatsMNACTEC.
Va comptar amb la participació de Xavier Baró, professor agregat d’Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, i Núria Vallès, sociòloga, investigadora del grup Barcelona Science and Technology Studies Group (STS-b) de la Universitat Autònoma de Barcelona i professora col·laboradora del Màster de Filosofia per als Reptes Contemporanis de la UOC. El periodista científic Xavier Duran en va ser el moderador.
Els sistemes de reconeixement facial són tecnologies d’intel·ligència artificial que permeten identificar automàticament una persona a través dels seus trets facials més característics extrets d’una imatge digital o d’un vídeo.
Actualment aquesta tecnologia està avançant en l’àmbit del reconeixement de les emocions i s’està incorporant a diversos sectors amb usos ben diversos i en alguns casos polèmics: interrogatoris policials, processos de selecció de recursos humans, detecció de reaccions a anuncis en l’àmbit del màrqueting o neurorehabilitació.
La identificació d’emocions mitjançant tecnologies de reconeixement facial planteja incertesa en relació a la fiabilitat dels resultats, així com dubtes ètics per alguns dels seus àmbits d’aplicació i pels biaixos discriminatoris que pot comportar.