Debat en línia sobre la desinformació al voltant de temes mèdics i científics, celebrat el 2 de març de 2021 i organitzat pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), en el marc del cicle #DebatsMNACTEC.
Va comptar amb la participació de Toni Pou, periodista científic, i de la Dra. Sònia Miravet, metgessa de família i membre de la Junta del Col·legi de Metges de Barcelona. El periodista científic Xavier Duran en va ser el moderador.
La situació de propagació de la Covid-19 va augmentar la difusió de la informació científica rigorosa, però també la desinformació al voltant de temes mèdics i científics. És el que es coneix com el fenomen de la infodèmia, la difusió ràpida de rumors, informació inexacta i notícies enganyoses amb relació a una malaltia infecciosa o un problema de salut pública paral·lelament a la seva propagació o evolució.
L’Organització Mundial de la Salut va reconèixer la infodèmia com un problema associat a la pandèmia de la Covid-19 i va instar els estats a adoptar accions per prevenir i combatre la difusió d’informació errònia i falsa.
La recerca científica accelerada per conèixer i cercar tractaments per combatre el coronavirus, així com la immediatesa i la sobreabundància d’informació a través de canals digitals i xarxes socials són factors que van contribuir a la propagació de la infodèmia.
Quines accions es poden prendre des la comunitat científica i mèdica, els poders públics, els mitjans de comunicació i la ciutadania per fer front a la pandèmia de la desinformació?